Vacatures adverteren via Facebook

Facebook is niet alleen heel interessant voor marketeers. Ook voor recruiters is dit een zeer interessant kanaal om vacatures mee te vervullen. Eerder kon je in het blog over recruitment marketing al lezen waarom oude werrvingsstrategiën niet meer werken. 


Al jaren helpen wij recruiters om met Facebook adverteren de juiste kandidaten te vinden. Hiervoor konden we tot voorheen gebruik maken van dezelfde technieken als andere marketing campagnes. Denk aan het instellen van aangepaste- en vergelijkbare doelgroepen. - update 18 november 2022 - 


Speciale doelgroepen (een tool waarmee je je doelgroep kunt uitbreiden voor advertentiesets met betrekking tot huisvesting, werk en krediet) zijn niet meer beschikbaar. Dit is de consequentie van een schikkingsovereenkomst met het U.S. Department of Housing and Urban Development.  Onderstaande tekst (in groen) is daarom achterhaald. 


Deze maand (december 2021) heeft Facebook een aantal wijzigingen doorgevoerd specifiek gericht op recruitment marketing. Hiervoor bestaat nu namelijk de 'speciale advtertentiecategorie' genaamd 'Werkgelegendheid'. Eerder moest je al aangeven of je advertenties in de categorie 'Maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek' zitten. Dit is nu dus uitgebreid. Naast 'Werkgelegendheid' bestaan ook de categorieën 'Leningen' en 'Huisvesting'. 


De reden waarom dit is doorgevoerd is om, zoals Facebook dit zelf omschrijft, 'mensen op Facebook te beschermen tegen onrechtmatige discriminatie.' Je moet deze categorie gebruiken bij "advertenties die vacatures promoten of daar rechtstreeks naar linken, met inbegrip van, maar niet beperkt tot voltijd- of deeltijdbanen, stages en programma's voor professionele certificering. Gerelateerde advertenties die ook binnen deze categorie vallen zijn promoties voor vacaturebanken of carrièrebeurzen, aggregatieservices en advertenties over bepaalde voordelen die een bedrijf kan bieden, ook als er sprake is van een specifieke vacature." 


Momenteel hebben we al een aantal vacatures met behulp van die speciale advertentie categorie gebruikt. Om eerlijk te zijn is het moeilijk te zeggen of dit nou beter of slechter werkt. Zeker omdat we geen direct A-B test kunnen doen tegen een 'normale' doelgroep. Tegelijkertijd zitten we ook nog in de nasleep van de iOS 14 update. (En inmiddels alweer 15.1.1) Dus wat we precies naar de speciale advertentie groep kunnen herleiden en wat precies naar de opnieuw opgebouwde doelgroep na de iOS14 impact, is lastig te bepalen. 

Wel hebben we Facebook ads getest tegen andere kanalen: LinkedIn ads, Google Ads, job platforms en natuurlijk de organische berichten op de sociale kanalen. 


In een periode van 1,5 maand geeft dat het volgende beeld voor een bepaalde vacature (vanwege privacy redenen laat ik naam vacature en bedrijf weg). 


Hierbij doet Google het zowel organisch als via ads (cpc) het beste. Gevolg door FB ads. 

Natuurlijk, het grote aantal pagina weergaven via Google zou te verklaren zijn door de breinpositie die we hebben verkregen met social advertising. Maar dat is iets waar we later dieper in gaan duiken. De snelle conclusie is dat Facebook advertenties voor vacatures dus zeker werken. En dat het altijd goed is om dit te testen tegen meerdere kanalen. 


Zie bovenstaande tabel dan ook niet als voorbeeld van de resultaten die Facebook adverteren je kan opleveren. De ene organisatie is de andere niet. Wel hoop ik dat het je inspireert om Facebook of überhaupt social marketing mee te nemen in je wervingsstrategie.  


Meer lezen over recruitment marketing of heb je vragen? Check dan ook deze pagina

Auteur: tassoheijnen
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vacatures adverteren met Facebook
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}