Tips om je website te optimaliseren

Website conversie optimalisatie is het proces van het verbeteren van een website om de conversie te verhogen. Conversie verwijst naar het behalen van een specifiek doel, zoals het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief.


Bij conversie optimalisatie wordt gekeken naar verschillende aspecten van de website, zoals de navigatie, lay-out, inhoud en functies, om te bepalen hoe deze kunnen worden verbeterd om de conversie te verhogen. Het doel is om de bezoekerservaring te verbeteren en de bezoeker te begeleiden naar het behalen van het gewenste doel.

Er zijn verschillende technieken en methoden die gebruikt kunnen worden bij conversie optimalisatie, zoals A/B-testing, heatmaps, user feedback en analytics. Door deze technieken te gebruiken en te testen welke aanpassingen het beste werken, kan de conversieratio worden geoptimaliseerd.


Een hogere conversieratio leidt tot meer succes op de website, zoals meer leads, verkopen en loyaliteit van klanten. Conversie optimalisatie is daarom een belangrijk onderdeel van online marketing en website ontwikkeling.

In dit blog lees je tips over hoe jij jouw website kan optimaliseren. 


Call To Action

Maak de belangrijkste CTA's duidelijk en prominent: Zorg ervoor dat de belangrijkste calls-to-action (CTA's) zoals inschrijfformulieren of aanmeldingsknoppen duidelijk zichtbaar zijn op de website en prominent worden weergegeven.

Hoe doe je dat? 


 1. Zorg ervoor dat CTA's opvallen: Maak CTA's opvallend door gebruik te maken van contrasterende kleuren, grotere lettertypes en duidelijke, actiegerichte taal.
 2. Plaats CTA's op strategische locaties: Plaats CTA's op strategische locaties op de pagina, zoals in de header, in de buurt van belangrijke inhoud of aan het einde van een artikel of pagina.
 3. Gebruik duidelijke, actiegerichte taal: Gebruik duidelijke, actiegerichte taal voor CTA's zoals "Klik hier om te downloaden" of "Schrijf u nu in". Vermijd vaag of algemeen taalgebruik.
 4. Maak CTA's specifiek en relevant: Maak CTA's specifiek en relevant voor de inhoud op de pagina. Als een artikel gaat over het verkopen van producten, kan de CTA bijvoorbeeld "Koop nu" zijn.
 5. Maak CTA's responsief: Maak CTA's responsief op verschillende apparaten en schermformaten, zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn op zowel desktops als mobiele apparaten.
 6. Test verschillende CTA's: Test verschillende CTA's om te zien welke het beste werken voor de doelgroep van de website. Experimenteer met verschillende kleuren, taalgebruik, locaties en formaten om te zien welke CTA's de beste resultaten opleveren.
 7. Gebruik CTA's om te helpen bij het navigeren van de website: Gebruik CTA's om gebruikers te helpen bij het navigeren van de website, zoals het toevoegen van een knop om terug te gaan naar de homepage of om een product te vergelijken.
 8. Vermijd het overladen van de pagina met CTA's: Vermijd het overladen van de pagina met te veel CTA's, omdat dit kan leiden tot keuzestress en de gebruiker kan afschrikken.


Het is belangrijk om op te merken dat het succes van CTA's afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de doelgroep van de website, de inhoud op de pagina en de aard van de actie die u wilt dat gebruikers ondernemen. Het is daarom belangrijk om de effectiviteit van CTA's te blijven testen en te verbeteren om de beste resultaten te behalen.


Afleiding

Verwijder afleidingen: Minimaliseer afleidingen zoals onnodige afbeeldingen, tekst of knoppen die niet relevant zijn voor de conversie. Beperk de navigatie tot alleen de belangrijkste pagina's en maak het gemakkelijk voor gebruikers om terug te keren naar de hoofdpagina.


Een aantal stappen die je kunt volgen:

 1. Houd de pagina eenvoudig: Minimaliseer het aantal elementen op de pagina en zorg ervoor dat deze goed gestructureerd en gemakkelijk te begrijpen is. Gebruik duidelijke en eenvoudige taal en beperk het gebruik van afbeeldingen en video's tot wat echt noodzakelijk is.
 2. Maak gebruik van witruimte: Gebruik witruimte om de pagina een open en luchtig gevoel te geven. Dit zal de aandacht van de bezoeker trekken naar de belangrijkste elementen op de pagina, zoals de kop, de afbeeldingen en de CTA.
 3. Beperk de keuzes: Beperk het aantal keuzes dat bezoekers hebben op de pagina. Te veel keuzes kunnen leiden tot keuzestress en kunnen de aandacht afleiden van de belangrijkste CTA's.
 4. Plaats belangrijke elementen boven de vouw: Plaats de belangrijkste elementen op de pagina boven de vouw (de eerste zichtbare sectie van de pagina). Dit zal de aandacht van de bezoeker trekken en hen aanmoedigen om verder te scrollen.
 5. Verminder de laadtijd: Een pagina die snel laadt zal de aandacht van de bezoeker beter vasthouden en conversies verhogen. Beperk de grootte van afbeeldingen en video's en gebruik een caching-plugin om de laadtijd van de pagina te optimaliseren.
 6. Gebruik een duidelijke en prominente CTA: Plaats een duidelijke en prominente call-to-action op de pagina om bezoekers aan te moedigen actie te ondernemen. Gebruik een kleur die contrasteert met de achtergrond en plaats de CTA op een strategische locatie op de pagina.
 7. Zorg voor een consistente ervaring: Zorg ervoor dat de pagina consistent is met de rest van de website qua kleuren, stijl en lettertypen. Dit creëert vertrouwen bij de bezoeker en helpt hen om te begrijpen waar ze zich op de website bevinden.
 8. Test en meet: Test verschillende elementen op de pagina en meet de conversies om te zien welke elementen het beste werken. Maak gebruik van A/B-testen om verschillende versies van de pagina te testen en optimaliseer deze op basis van de resultaten.


Door deze stappen te volgen kun je een conversie-geoptimaliseerde pagina creëren met minimale afleiding die de aandacht van de bezoeker trekt en hen aanmoedigt actie te ondernemen.


Formulieren

Maak formulieren kort: Verminder het aantal verplichte velden in formulieren om het invullen ervan te vergemakkelijken en de conversie te verhogen. Gebruik bijvoorbeeld dropdown-menu's om te voorkomen dat gebruikers te veel tekst hoeven in te voeren.


Het conversiegericht maken van website formulieren is een belangrijk aspect van conversie optimalisatie. Hieronder vind je enkele adviezen om ervoor te zorgen dat jouw website formulieren bijdragen aan een hogere conversie:


 1. Houd het formulier kort: Beperk het aantal velden in het formulier tot het absolute minimum dat nodig is om de conversie te voltooien. Langere formulieren hebben de neiging om bezoekers af te schrikken en kunnen leiden tot lagere conversieratio's.
 2. Gebruik de juiste labels: Label de velden op een manier die voor de bezoekers duidelijk is en hen helpt te begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Vermijd het gebruik van jargon of interne termen die de bezoeker niet begrijpt.
 3. Plaats de labels boven de velden: Plaats de labels boven de velden in plaats van ernaast. Dit maakt het duidelijker welk veld bij welk label hoort en vermindert de kans op fouten bij het invullen van het formulier.
 4. Maak het formulier visueel aantrekkelijk: Maak gebruik van visuele elementen zoals kleur en witruimte om het formulier er aantrekkelijk uit te laten zien. Gebruik bijvoorbeeld contrasterende kleuren voor de CTA-knop en gebruik witruimte om het formulier gemakkelijker te scannen te maken.
 5. Maak het invullen eenvoudig: Gebruik de juiste invoercontroles om het invullen van het formulier zo eenvoudig mogelijk te maken. Maak gebruik van automatische veldvalidatie om de gebruiker te waarschuwen voor eventuele fouten voordat het formulier wordt verzonden.
 6. Vermijd obstakels: Verwijder obstakels die de bezoeker kunnen weerhouden om het formulier in te vullen. Verwijder bijvoorbeeld onnodige stappen en beperk het aantal verplichte velden tot het minimum.
 7. Maak de CTA-knop duidelijk: Maak de CTA-knop opvallend en duidelijk. Gebruik een contrasterende kleur en duidelijke tekst zoals "Verzenden" of "Aanmelden". Plaats de knop op een strategische locatie op de pagina, bijvoorbeeld boven de vouw.
 8. Test en meet: Test en meet verschillende elementen van het formulier om te zien welke versies het beste werken voor jouw publiek. Maak gebruik van A/B-tests om verschillende versies van het formulier te testen en optimaliseer deze op basis van de resultaten.


Door deze adviezen te volgen, kun je jouw website formulieren conversiegericht maken en zorgen voor een hogere conversieratio.


Gebruikerservaring

Zorg voor een goede gebruikerservaring op mobiele apparaten: Zorg ervoor dat de website gemakkelijk te navigeren is op mobiele apparaten. Het kan helpen om knoppen en formulieren groter te maken en ervoor te zorgen dat de tekst goed leesbaar is. Hier zijn enkele tips om de gebruikerservaring op mobiele apparaten te verbeteren:


 1. Responsieve webdesign: Zorg ervoor dat je website responsief is en zich aanpast aan verschillende schermformaten. Hierdoor wordt de inhoud gemakkelijker te lezen en te navigeren op verschillende apparaten.
 2. Minimalistisch ontwerp: Vermijd overmatig gebruik van grafische elementen en houd het ontwerp eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Dit zorgt voor een snellere laadtijd en een betere gebruikerservaring.
 3. Snelle laadtijd: Optimaliseer de laadtijd van je website op mobiele apparaten, aangezien gebruikers minder geduldig zijn op mobiele apparaten dan op desktops. Dit kan worden bereikt door het minimaliseren van de bestandsgrootte van afbeeldingen, het gebruik van caching en het verminderen van serverreactietijd.
 4. Gebruik grote knoppen en duidelijke tekst: Maak het gemakkelijk voor gebruikers om acties uit te voeren door het gebruik van grote, duidelijke knoppen en leesbare tekst. Dit verbetert de gebruikerservaring en voorkomt frustratie.
 5. Maak de inhoud scanbaar: Gebruikers op mobiele apparaten zijn vaak in een haast en hebben minder tijd om de inhoud te lezen. Maak de inhoud gemakkelijker te scannen door het gebruik van korte alinea's, subkoppen en bullet points.
 6. Vermijd pop-ups en overlays: Pop-ups en overlays kunnen op mobiele apparaten irritant zijn en de gebruikerservaring belemmeren. Vermijd daarom het gebruik van deze elementen.
 7. Gebruik vinger-vriendelijke elementen: Houd rekening met het gebruik van vingers in plaats van een muis bij het ontwerpen van elementen op mobiele apparaten. Maak interactieve elementen zoals links en knoppen groot genoeg, zodat ze gemakkelijk kunnen worden aangeklikt met een vinger.


Door deze tips in acht te nemen, kun je de gebruikerservaring op mobiele apparaten verbeteren en het conversiepercentage van je website verhogen.


Testimonials

Voeg klantbeoordelingen en testimonials toe: Voeg klantbeoordelingen en testimonials toe aan de website om het vertrouwen van gebruikers in het bedrijf en de conversie te vergroten.


Klantbeoordelingen zijn een krachtig hulpmiddel om de betrouwbaarheid van een merk of product te vergroten en de conversie op je website te verhogen. Hier zijn enkele manieren om klantbeoordelingen optimaal in te zetten op je website:


 1. Plaats de beoordelingen duidelijk op de website: Zorg ervoor dat klantbeoordelingen gemakkelijk te vinden zijn op je website en prominent worden weergegeven. Dit kan bijvoorbeeld door beoordelingen op de productpagina's te plaatsen of door een speciale pagina te maken met alle beoordelingen.
 2. Zorg voor echte en authentieke beoordelingen: Vermijd nepbeoordelingen of beoordelingen die te mooi lijken om waar te zijn. Dit kan het vertrouwen van de klant beschadigen en je reputatie schaden. Stimuleer daarom echte en authentieke beoordelingen door het vragen van feedback via e-mail, sociale media of andere kanalen.
 3. Geef ruimte voor verschillende beoordelingen: Stel klanten in staat om beoordelingen in verschillende categorieën te geven, zoals prijs, kwaliteit en service. Dit geeft een duidelijk beeld van de sterke en zwakke punten van je product of dienst.
 4. Reageer op beoordelingen: Reageer op beoordelingen, zowel positief als negatief. Dit toont aan dat je de feedback serieus neemt en bereid bent om eventuele problemen op te lossen. Het kan ook potentiële klanten geruststellen dat je betrokken bent bij de tevredenheid van je klanten.
 5. Gebruik beoordelingen als sociaal bewijs: Gebruik positieve beoordelingen als sociaal bewijs op je website. Bijvoorbeeld door beoordelingen toe te voegen aan de homepage of te vermelden hoeveel klanten je product of dienst al hebben beoordeeld.
 6. Maak het gemakkelijk om beoordelingen te geven: Maak het gemakkelijk voor klanten om beoordelingen te geven door bijvoorbeeld het plaatsen van een duidelijke link op de website of een directe link te sturen naar de e-mail van de klant.

Door klantbeoordelingen optimaal in te zetten op je website, kun je het vertrouwen van de klant vergroten en de conversie verhogen. Bovendien kunnen klantbeoordelingen nuttige inzichten geven over wat goed werkt en wat verbeterd kan worden op je website of product.


conversie-optimalisatietools

Maak gebruik van conversie-optimalisatietools: Gebruik conversie-optimalisatietools zoals A/B-testen en heatmaps om te begrijpen hoe gebruikers de website gebruiken en om problemen op te lossen die de conversie kunnen verminderen.

Er zijn veel conversie-optimalisatietools beschikbaar om website-eigenaren te helpen de conversie te verhogen en de gebruikerservaring te verbeteren. Hier zijn enkele van de beste conversie-optimalisatietools en hoe je ze kunt gebruiken:

 1. Google Analytics: Google Analytics is een van de meest populaire conversie-optimalisatietools. Het biedt inzicht in het gedrag van gebruikers op je website, inclusief verkeersbronnen, pagina's met de hoogste exit rates, en meer. Gebruik deze informatie om de gebruikerservaring en conversie op je website te verbeteren.
 2. Hotjar: Met Hotjar kun je heatmaps, opnames en feedback van gebruikers verzamelen. Hiermee kun je zien waar gebruikers op klikken en hoe ze navigeren op je website. Gebruik deze informatie om knelpunten en mogelijkheden voor verbetering te identificeren.
 3. Crazy Egg: Crazy Egg biedt ook heatmaps, scrollmaps en clickmaps om te zien waar gebruikers op klikken en welke delen van de pagina ze zien. Het biedt ook A/B-testen en rapportage om te zien welke versie van een pagina beter presteert.
 4. Optimizely: Met Optimizely kun je A/B-testen uitvoeren om verschillende versies van een pagina te testen en te zien welke versie beter presteert in termen van conversie. Het biedt ook personalisatie en targetingfuncties om de gebruikerservaring op maat te maken voor verschillende doelgroepen.
 5. VWO: VWO biedt A/B-testen, multivariate-testen en personalisatie om de conversie op je website te verhogen. Het biedt ook heatmaps en opnames om inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op je website.


Om deze conversie-optimalisatietools effectief te gebruiken, is het belangrijk om ze te integreren in je conversie-optimalisatiestrategie en te beginnen met het testen van verschillende elementen van je website om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke doelgroep en website. Het is ook belangrijk om de resultaten regelmatig te analyseren en te gebruiken om verdere verbeteringen aan te brengen.


Urgentie

Maak gebruik van urgency en schaarste: Creëer gevoelens van urgentie en schaarste, bijvoorbeeld door een countdown-timer of een beperkte voorraad aan te geven. Dit kan gebruikers aanmoedigen om sneller actie te ondernemen.

Urgentie is een krachtig principe om websitebezoekers aan te moedigen tot actie over te gaan. Hier zijn enkele manieren waarop je urgentie kunt gebruiken om de conversie op je website te verhogen:


 1. Schaarste: Beperkte voorraad of een tijdsgebonden aanbieding kan bezoekers aansporen om sneller actie te ondernemen, omdat ze bang zijn om iets te missen. Gebruik vermeldingen zoals "laatste kans" of "beperkte voorraad" om bezoekers te laten weten dat ze snel moeten handelen.
 2. Tijdsgebonden aanbiedingen: Het aanbieden van kortingen of aanbiedingen die slechts voor een beperkte tijd geldig zijn, kan bezoekers aansporen om onmiddellijk actie te ondernemen. Het is belangrijk om duidelijk te maken hoeveel tijd er nog over is en een duidelijke deadline te stellen.
 3. Sociale bewijskracht: Het tonen van sociale bewijskracht kan bezoekers aansporen om snel te handelen, omdat ze zich zullen realiseren dat anderen ook geïnteresseerd zijn in het product of de dienst. Bijvoorbeeld: "500+ tevreden klanten hebben dit product al gekocht".
 4. Gepersonaliseerde berichten: Het personaliseren van de berichten voor de bezoeker kan hen helpen te begrijpen waarom deze aanbieding specifiek voor hen is en kan hen aansporen om sneller actie te ondernemen. Bijvoorbeeld: "Je hebt eerder dit product gekocht, dus we willen je deze exclusieve korting aanbieden".
 5. Deadline timer: Een deadline timer kan ook worden gebruikt om bezoekers aan te sporen snel te handelen. Hiermee kun je een tijdslimiet instellen waarbinnen bezoekers een actie moeten ondernemen om de aanbieding te ontvangen.


Het is belangrijk om op te merken dat urgentie op een eerlijke en transparante manier moet worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de tijdslimiet, beperkte voorraad of andere reden voor urgentie duidelijk en eerlijk communiceert, om teleurstelling en ontevredenheid bij de bezoeker te voorkomen.


Social proof

Maak gebruik van social proof: Maak gebruik van social proof, bijvoorbeeld door het aantal abonnees of volgers op sociale media te tonen, om het vertrouwen van gebruikers te vergroten en de conversie te verhogen.

Social proof is een krachtig middel om de conversie op je website te verhogen. Het is de bevestiging van andere gebruikers dat jouw product of dienst waardevol is en kan potentiële klanten overtuigen om ook voor jouw bedrijf te kiezen. Hier zijn enkele manieren om social proof te gebruiken op je website:

 1. Klantbeoordelingen: Gebruik klantbeoordelingen om de ervaringen van eerdere klanten met jouw product of dienst te delen. Plaats de beoordelingen op prominente plekken op de website, zoals de homepage, productpagina's en checkout-pagina's. Positieve beoordelingen kunnen potentiële klanten geruststellen en hen overtuigen om ook voor jouw bedrijf te kiezen.
 2. Testimonials: Gebruik testimonials van tevreden klanten om potentiële klanten te overtuigen. Vraag klanten om een korte beoordeling te geven over hun ervaring met jouw bedrijf en gebruik deze testimonials op de website.
 3. Aantal klanten: Vermeld het aantal klanten dat al voor jouw bedrijf heeft gekozen op de website. Dit kan potentiële klanten geruststellen en hen laten zien dat jouw bedrijf populair is en betrouwbaar.
 4. Social media volgers: Vermeld het aantal volgers en likes van jouw bedrijf op sociale media. Dit kan potentiële klanten geruststellen en hen laten zien dat jouw bedrijf populair is en betrouwbaar.
 5. Certificeringen of awards: Vermeld eventuele certificeringen of awards die jouw bedrijf heeft ontvangen op de website. Dit kan de betrouwbaarheid van jouw bedrijf versterken en potentiële klanten geruststellen dat jouw product of dienst van hoge kwaliteit is.

Het is belangrijk om op te merken dat social proof op een eerlijke en transparante manier moet worden gebruikt. Zorg ervoor dat de informatie die je deelt klopt en dat je geen misleidende informatie vermeldt om de conversie te verhogen.


Dashboarding

Monitor de statistieken van de website: Houd de statistieken van de website in de gaten, zoals bounce rates, klikfrequenties en conversiepercentages, om te begrijpen hoe de website presteert en waar verbetering nodig is.

Het monitoren van je website aan de hand van statistieken is een belangrijk onderdeel van conversie optimalisatie. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om jouw website te monitoren aan de hand van statistieken:

 1. Stel doelen op: Bepaal wat de belangrijkste doelen zijn voor jouw website, bijvoorbeeld het aantal verkopen, leads of inschrijvingen voor een nieuwsbrief. Stel doelen in Google Analytics om bij te houden hoe jouw website presteert ten opzichte van deze doelen.
 2. Analyseer verkeersbronnen: Analyseer de verkeersbronnen van jouw website om te bepalen waar de meeste bezoekers vandaan komen. Dit kan je helpen bij het optimaliseren van jouw marketingstrategieën en om beter te begrijpen waar jouw doelgroep vandaan komt.
 3. Analyseer gedrag van bezoekers: Analyseer het gedrag van bezoekers op jouw website, zoals de pagina's die ze bezoeken en hoe lang ze op de website blijven. Dit kan je helpen om te begrijpen welke pagina's effectief zijn en welke pagina's verbeterd moeten worden.
 4. Analyseer conversiegegevens: Analyseer de conversiegegevens van jouw website, zoals het aantal verkopen, leads of inschrijvingen voor een nieuwsbrief. Dit kan je helpen om te begrijpen hoe effectief jouw website is bij het omzetten van bezoekers naar klanten of leads.
 5. Maak gebruik van A/B-testen: Maak gebruik van A/B-testen om verschillende versies van jouw website te vergelijken. Hierdoor kun je zien welke versie het beste presteert en kun je deze verbeteren.
 6. Blijf optimaliseren: Blijf de statistieken van jouw website monitoren en blijf de website optimaliseren om de conversie te verbeteren. Test nieuwe ideeën en strategieën om te zien wat wel of niet werkt.

Door regelmatig de statistieken van jouw website te monitoren, kun je de conversie verbeteren en de prestaties van jouw website optimaliseren.


Testen

Test regelmatig nieuwe ideeën en strategieën om de conversie te verbeteren en om te blijven leren over de gebruikers van de website.

Het testen van nieuwe strategieën op een website kan worden gedaan door middel van A/B-testen. Hieronder volgen enkele stappen om een website te testen op nieuwe strategieën:

 1. Identificeer het probleem: Bepaal welk probleem je wilt oplossen of welk doel je wilt bereiken met de nieuwe strategie.
 2. Stel een hypothese op: Formuleer een hypothese over hoe je het probleem kunt oplossen of het doel kunt bereiken. Bijvoorbeeld: "Als we de call-to-action button rood maken, zal dit leiden tot meer klikken."
 3. Maak een testplan: Bepaal welke elementen van de website moeten worden gewijzigd om de hypothese te testen. Maak twee versies van de pagina: de originele versie en een nieuwe versie met de wijzigingen. Zorg ervoor dat de twee versies van de pagina zo veel mogelijk op elkaar lijken, behalve de wijzigingen die je wilt testen.
 4. Voer de A/B-test uit: Gebruik een A/B-testtool om de twee versies van de pagina's te testen. Verdeel het verkeer tussen de twee versies van de pagina gelijkmatig om de prestaties te meten.
 5. Analyseer de resultaten: Analyseer de resultaten van de test om te bepalen welke versie van de pagina beter presteert. Kijk naar de statistieken zoals klikfrequentie, bouncepercentage, conversieratio en gemiddelde tijd op de pagina.
 6. Maak een conclusie: Concludeer welke versie van de pagina het beste presteert en implementeer deze op de website.
 7. Blijf testen: Blijf nieuwe ideeën testen om de website te optimaliseren en te verbeteren.


Door regelmatig A/B-testen uit te voeren op de website, kunnen nieuwe strategieën worden getest en kunnen verbeteringen worden aangebracht om de conversie te verbeteren.

Auteur: tassoheijnen
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Tips om je website te optimaliseren

Geef een reactie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}