Vacature marketing met Facebook?

Op zoek naar nieuwe medewerkers? Bij vacature marketing of recruitment marketing denk je wellicht meteen aan LinkedIn. Maar het zal je verbazen hoeveel beter Facebook converteert en goedkoper is per sollicitant. In dit blog ga ik hier dieper op in.

Voor wie

Voor wie is recruitment marketing via social interessant? Vooral voor HR- of marketing professionals bij organisaties of bedrijven die zelf hun werving & selectie doen voor specifieke functies. Of juist voor werving & selectie bureau’s die naast hun traditionele kanalen op zoek zijn naar nieuwe hoog converterende kanalen.

De 7 voordelen

Social is super gericht en speelt in op een sterke behoefte van een beoogde sollicitant. Soms is die behoefte latent, maar het feit dat ‘ ie aanwezig is. En je die persoon hierop weet aan te spreken, maakt social super sterk. Wat zijn in mijn mening de voordelen van vacature marketing met social? In het kort:

  • Sneller sollicitaties binnen
  • Meer sollicitanten
  • Goedkoper
  • Social is sociaal
  • Employer branding
  • Blijvende doelgroep
  • Controle over verloop

Ik zal dit hieronder verder uitleggen.

Sneller, meer sollicitanten

Onderstaande animatie laat het aantal sollicitaties zien in een periode van 20 dagen. Dit zegt op zich natuurlijk niet zo veel. Wel als je beseft dat het aantal sollicitaties voor inzet van Facebook marketing 7 per week was en nu is dat het gemiddelde per dag. Dat is winst.

In de oude situatie kwamen er gemiddeld 7 sollicitaties binnen per week binnen. Deze halen we nu in 1 dag binnen! 

Goedkoper

Facebook adverteren hoef je niet met mega budgetten te doen. En indien goed ingesteld, kun je toe met een fractie van wat je normaal kwijt bent aan plaatsingskosten bij reguliere vacaturesites.

kosten per klik

Kosten per klik zijn zelfs tot 5 cent terug te brengen. 

Social is sociaal

Vacatures via Facebook nodigen bij uitstek uit voor mensen om anderen te taggen of het bericht te delen. Dus als jij niet weet waar je sollicitanten zitten, dan weet jouw netwerk dit wel. Als je op de juiste manier mensen oproept om te delen en je bericht is relevant, dan kun je rekenen op veel shares, likes en tags.

vacature-marketing-engagement

Is je bericht relevant, dan kun je rekenen op veel engagement.

Employer branding

Door via je eigen sociale kanaal mensen naar je eigen website te leiden waar de vacature staat, kun je veel meer context geven dan als je tussen verschillende vacatures staat. En is je branding veel sterker. Je kan als werkgever ook meer profileren en een goede indruk geven van het bedrijf of organisatie. Naast dat de functie inhoudelijk moet aansluiten bij de ambitie van een sollicitant, kun je hiermee als organisatie onderscheiden van andere organisaties of bedrijven waar vergelijkbare functies openstaan.

Blijvende doelgroep

En hiermee komen we bij een belangrijk voordeel en groot verschil met adverteren via andere sites: Door je tracking goed in te stellen en mensen naar je eigen site te sturen of engagement te stimuleren op je Facebook bericht bouw je een doelgroep op die je kan blijven gebruiken.

Vacature-marketing-doelgroep

In een paar dagen bouwde ik vanaf 0 een doelgroep op van 1200 mensen op die geïnteresseerd zijn in de vacature. 

Waarom is dit zo krachtig? Stel je voor dat van iedereen die wil solliciteren, maar een deel dat echt doet. Sommigen zijn nog ergens anders aan het werk of kunnen om andere redenen niet solliciteren. Maar zouden dat wellicht later wel doen. Als je deze mensen niet via je eigen kanalen de vacature laat bekijken, ben je die kwijt. Je hebt geen enkele gegevens. Zelfs geen email adres en kan ze nooit meer benaderen. Tenzij je weer vacatures gaat plaatsen op verschillende vacaturesites.

Dit is de oplossing! Iedereen die de vacature bekijkt kun je op laten nemen in een doelgroep die Facebook voor je bouwt. En zo kun je die mensen altijd weer bereiken. Het zijn inmiddels mensen die bekend zijn met je organisatie/bedrijf en daardoor sneller converteren of je vacature delen.

Controle

Door bovenstaande heb je uiteindelijk veel meer controle over het verloop van je campagne.  En kun je bijsturen waar nodig. Krijg je te weinig sollicitanten? Misschien ligt het aan je copy (tekst) of creatives (foto’s). Test wat het beste werkt en stel deze bij indien nodig.  En zo zijn er genoeg knoppen waar je aan kan draaien om te zorgen dat je er het maximale uithaalt.

Facebook vacature functionaliteit

En last but not least. Niet perse een voordeel, maar goed om te weten: Facebook komt binnenkort met een eigen sollicitatie functionaliteit. Deze wordt nu in Amerika uitgerold, dus naar alle waarschijnlijkheid zal deze ook naar Nederland komen. Zoals het er nu uitziet is deze functionaliteit vooral gericht op de wat eenvoudigere vacatures. Maar het blijft natuurlijk slim om dit in de gaten te houden.

vacature marketing facebook-jobs-applications

Direct solliciteren via Facebook. Het zit er aan te komen. bron: Facebook

 

Auteur: Socialmasters
Categorie: Facebook marketing
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}